top of page

Єгипетські піраміди

Там, де Нільська долина змінюється Лівійської пустелею, де на зміну зеленим полями і гаями з фінікових пальм приходять розпечені піски, видно обриси дивних трикутників, схожих на гори. Їх ланцюжок тягнеться на десятки кілометрів від Каїра до Фаюмського оазису. Але правильність форми кожної з них змушує зрозуміти, що як не вправна буває природа у створенні своїх чудес, ці будови - творіння рук людських.

Всього в Єгипті близько сотні пірамід - великих і маленьких, ступінчастих і ідеально гладких. Вони розташовані по берегах Нілу неподалік від стародавньої столиці країни, в епоху Стародавнього царства носить назву Мемфіс. Але найвідоміші піраміди Єгипту знаходяться на кромці пустинного плато Гиза на околиці Каїра. Найбільша з них - піраміда Хеопса, другого фараона IV династії. Вона й донині залишається найбільшим архітектурним творінням рук людських.

Підстава піраміди Хеопса представляє собою квадрат зі стороною 227,5 метрів. Висота споруди при будівництві була 146,6 метрів, але в даний час піраміда на 9 метрів нижче: верхні камені впали під час землетрусів. Чотири грані орієнтовані по сторонах світу, а кут нахилу їх до основи дорівнює 51o52 '. З північного боку знаходиться вхід.

Коли вчені наносили на карту положення піраміди Хеопса, виявилося, що діагональ піраміди дає абсолютно точне її напрямок по меридіану, причому точність цього напрямку на теоретичний північний полюс досягає 4 хвилини 30 секунд. Виходить, що конструктором піраміди була досягнута точність більша, ніж та, яка була дотримана при споруді паризької обсерваторії. Меридіан, що проходить через піраміду Хеопса, ділить на дві рівні частини поверхню моря і суші, вважаючи Америку і Тихий океан, а широта, що проходить через центр піраміди, ділить всю земну кулю на дві рівні частини за кількістю суші та води. Таким чином, ще стародавні єгиптяни знали точне співвідношення поверхні всіх материків і не випадково вибрали гирлі Нілу для споруди цих великих споруд. Усередині піраміди Хеопса немає ні написів, ні прикрас. Там знаходяться три похоронні камери. Стіни усипальниці фараона оброблені гранітними плитами, саркофаг з червоного граніту порожній. Ні мумія фараона, ні похоронне начиння не були знайдені. Існує припущення, що піраміда була розграбована ще в глибокій старовині.

Друга за величиною піраміда Гізи, побудована на 40 років пізніше першою, належить фараонові Хефрену. Сторона квадратного підніжжя піраміди - 215 метрів, висота - 136 метрів. Втім, у давнину, як і піраміда Хеопса, вона була на 9 метрів вище. Кут нахилу гостріше, ніж у першої піраміди: 53o8 '. Біля вершини ще збереглася біла базальтова облицювання.

Третя велика піраміда Гізи має назву піраміди Мікеріна. Її будівництво було закінчено в 2505 році до н.е. Піраміда значно менше двох інших: сторона її заснування становить 108 метрів, первісна висота - 66,5 метрів (сьогодні - 62 м), кут нахилу - 51o, всередині - єдина похоронна камера.

Ще в давнину ці дивовижні штучні гори вражали мандрівників своєю величчю, строгістю і точністю форм, а також таємницями і легендами, оточуючими ці гробниці древніх єгипетських царів. Довгий час вважалося, що піраміди споруджені з величезних кам'яних плит, вирізаних із суцільної скелі, ідеально оброблених і підігнаних один до одного. До цих пір залишається загадкою, як ці плити переміщалися на місце будівництва і піднімалися одна на іншу. Навіть при наявності сучасної техніки зробити це було б вельми проблематично. Однак відносно недавно з'явилася нова цікава сенсаційна теорія про штучне походження матеріалу, з якого виготовлені Єгипетські піраміди. За твердженнями деяких науковців, при найближчому розгляді та вивченні «кам'яних» плит виявилося, що зроблені вони фактично з бетону, а точніше, з його прототипу.

Кам'яна порода подрібнюють, змішують з ретельно висушеної і розтертої м'якою породою і водою, в результаті чого виходив розчин, з натуральним наповнювачем, який заливали в дерев'яну опалубку. Таким чином, поетапно, крок за кроком, відливалися величезні брили правильної форми. Ця теорія пояснює ідеальність підгонки плит, а поділ їх вапняним розчином допомагає зрозуміти, чому за такий тривалий час не з'явилися тріщини, неминучі при використанні натурального каменю в якості матеріалу для споруди.

Цю теорію можна було б вважати лише однією з багатьох, так до кінця і не пояснюють технологію створення настільки масивних і величних споруд. Вивчення уламка блоку піраміди Хеопса показало, що поверхня його вкрита дрібною сіткою. Ймовірно, це слід від циновки, що служить прошарком між дерев'яною опалубкою і бетоном. Про те ж, що було насправді, знають тільки творці цих величних споруд та їх співвітчизники.

Зараз піраміди - візитна картка та головна визначна пам'ятка Єгипту. Щовечора біля їх підніжжя проходить барвиста вистава "Звук і світло". Потужні прожектори вихоплюють з темряви то одну з великих пірамід, то весь некрополь. Насолоджуючись цим прекрасним видовищем, глядачі слухають захоплююча розповідь про Древньому Єгипті, про історію будівництва гробниць фараонів. Можливо, таємниця єгипетських пірамід буде відкрита вже зовсім скоро, а поки їх велич і досконалість форм не можуть не викликати захоплення мистецтвом стародавніх будівельників цієї загадкової країни.


НОВЫЕ ЗАПИСИ:
ПОИСК ПО КЛЮЧЕВЫМ СЛОВАМ:
Тегов пока нет.
bottom of page